Amalie Maar

Video: Bo Bjerre Hansen, Grundejernes Investeringsfond 


Træet vandt, da Amalie skulle vælge en uddannelse

Amalie Maar havde gang i overstregningstusserne, da hun skulle vælge en erhvervsuddannelse. Til sidst stod der bygningssnedker tilbage, og det valg har Amalie været meget tilfreds med.

Som så mange andre unge vidste Amalie Maar ikke, hvilken uddannelse hun skulle vælge, da hun i sin tid havde fået studenterhuen sat på hovedet. Én ting var dog helt sikker: Det skulle være en erhvervsuddannelse. Og et fag, hvor hun kunne bruge sin interesse for det kreative.

Amalie Maar valgte at blive bygningssnedkerelev, men det krævede en større indsats at nå frem til lige præcis den uddannelse.

 - Jeg udskrev en seddel med alle erhvervsuddannelser og tog tre overstregningstusser og gik i gang med udelukkelsesmetoden. En farve for totalt no go, en anden farve for muligvis og en tredje farve til ”det ved jeg ikke, hvad er”, fortæller Amalie Maar, som læste om en lang række uddannelser og efterhånden nåede frem til, at listen indeholdt blot en enkelt uddannelse: bygningssnedker.

- Det at arbejde med træ tiltaler mig utrolig neget. Det dufter godt og er et levende materiale - det var bare lige mig. I modsætning til tømreruddannelsen skal du som snedker forbi maskinværksteder, og det syntes jeg jo var fedt. Du kan enten blive møbelsnedker, maskinsnedker eller bygningssnedker, og for mig gjaldt det om ikke at afgrænse mit fag, men få en uddannelse, som udvider mit fagområde. Hvis du gerne vil lave møbler, kan du godt gøre det som bygningssnedker, for du lærer hele forståelsen af træet som materiale, og hvordan det arbejder, forklarer Amalie Maar.

Amalie Maar i gang med at isolere et loft i en villa, der skal have den helt store tur med nye lofter, gulve og nyt køkken.  Foto:    Klaus Sivebæk

Amalie Maar i gang med at isolere et loft i en villa, der skal have den helt store tur med nye lofter, gulve og nyt køkken. Foto: Klaus Sivebæk

Amalie fandt også ud af, at jobmulighederne er bedre som snedker, og hun syntes også, at det lød lidt mere feminint at blive snedker frem for tømrer.

Da uddannelsesvalget var på plads, begyndte Amalie Maar på teknisk skole, og efter grundforløbet fik hun en læreplads med fuld uddannelsesaftale i byggefirmaet P. Winther Jespersen i København. Amalie tog svendeprøven i marts 2018 og er i dag ansat i et mindre byggefirma, Ocular, ligeledes i København.

Meget positivt med Boss Ladies

Amalie Maar er en af de unge kvinder, som meget gerne stiller op for Boss Ladies-projektet i håb om, at flere piger får øjnene op for de mange muligheder, der ligger i at vælge en håndværker- eller teknikeruddannelse.

 - Det er et utroligt positivt initiativ. Der mangler opmærksom om det. Jeg kan mærke, at folk bliver overraskede, når jeg kommer i kassevognen fuld af værktøj og banker på døren og begynder at bære gipsplader ind. Det er simpelt hen så fremmed for dem, at det er en kvindelig håndværker, der dukker op. Men folk er mega-komplimenterende. Jeg bliver tit stoppet på gaden ved min bil af ældre mennesker, der spørger: Er det dig, der kører i den bil? Et det dit alt det værktøj? Det er jo herligt, men for mig er det min hverdag, men jeg kan m­­ærke, at Danmark mangler det billede af, at vi kvinder faktisk også er i fagene, siger Amalie Maar og tilføjer:

- Men det er også et hårdt arbejde. Det er hård­t at være håndværker, og det er nedslidende. Men det er også fedt, og der er rigtig meget plads til os.

Som pige eller kvinde i et mandsdomineret fag er det ifølge Amalie Maar vigtigt fra starten at sætte grænser for, hvad man vil acceptere af bemærkninger og eventuelle berøringer.

- Unge piger skal være opmærksomme på, at det er ikke, fordi man bliver smidt for ulvene. Overhovedet ikke. Men hvis der er nogle ting, man ikke synes er sjovt, siger man stop. Jeg har aldrig oplevet, at det ikke er blevet respekteret, siger Amalie.

 - Man skal sætte sig ned og sige: Jamen, her er jeg. Og alle er med til at gøre det til en god arbejdsplads. Kvinder som mænd. Atmosfæren på en arbejdsplads er jo ikke skrevet i sten. Den påvirker vi alle. Mænd, jeg har mødt i faget, savner den kvindelige tilstedeværelse i deres arbejde og på deres arbejdspladser. De siger det jo så ikke højt til de andre, men jeg er da blevet stoppet uden for skurvognen med ”Amalie, det er så godt du er her, så de snakker om noget andet i skurvognen”. Det varmer.

Amalie Maar glæder sig til, at Boss Ladies-projektet for alvor bliver rullet ud:

- Jeg tror, at Boss Ladies kan være med til at flytte noget. Det er aldrig sjovt at være den første eller den eneste, men hvis der er noget opmærksomhed på, at vi er en masse kvinder, der står frem og siger: Hey, jeg er håndværker, og jeg elsker det. Okay, fair nok. Det kunne jeg godt se mig selv i. Og de ligner alle sammen piger, så man behøver ikke ligne en dreng for at være håndværker. Det tror jeg vil berolige nogle forældre.


Navn: Amalie Maar

Født: 1993

Fødested: København

Opvokset i Nuuk, Grønland, og Hellerup

Skolegang: Hellerup, Østerbro i København, 9. klasse på efterskole i Rødby Havn, 10. klasse på Det fri Gymnasium, København, HF-enkeltfag et år, toårig gymnasial uddannelse

Bygningssnedkerelev med læreplads i byggefirmaet P. Winther Jespersen, København. Udlært marts 2018. I dag ansat i byggefirmaet Ocular, København


Info

Bygningssnedker

Som bygningssnedker fremstiller og opsætter du bygningsdele. Det kan f.eks. være døre, vinduer, paneler og inventar.

Du arbejder både med nybyggeri og med renovering og restaurering. Arbejdet kan foregå på værksteder, i bygninger, på byggepladser og i private hjem.

Kilde: Uddannelsesguiden, Undervisningsministeriet


AmbassadørNina Groes