Laura Feline Ebbesen

Video: Trine Marie Olsen og Sofie Guldager // DMJXDen første kvindelige tækker i 10 år

Laura Felines store værktøjskasse står klar i værkstedet, i den finder man en Bosch-boremaskine, hvor hun har påklistret små lyserøde mærkater. Hun er ved at uddanne sig på den Jyske Håndværkskoler til det, man engang kaldte tækkemand, men som i dag benævnes tækker. Her er hun eneste kvinde på årgangen, og bliver også den første kvinde i 10 år, der bliver uddannet som tækker, og til det hører et vist pres: 

”Jeg føler, at jeg skal bevise mit værd for at være i det her fag. Da jeg skulle finde en læreplads, havde jeg en finger, der pegede på mig og spurgte: “Vil du virkelig det her?”,” siger Laura Feline.

Laura Feline har mærket, hvordan mestrene har betænkeligheder ved at vælge en kvindelig lærling.

”Fordi mestrene ikke tror, pigerne har den fysiske styrke, der skal til. Eller fordi det bryder med traditionerne,” siger Laura Feline.

Hun mener, at det handler om at ændre mestrenes indstilling til kvindelige håndværkere, hvis man som kvinde skal føle sig mere tilpas i en mandsdomineret branche.

Navn: Laura Feline Ebbesen

Foto: Trine Marie Olsen og Sofie Guldager

Foto: Trine Marie Olsen og Sofie Guldager

 

Der findes ikke en forkert måde at være kvindelig håndværker på

Samtidig med at Laura Feline synes, at hun skal kæmpe mere for at være i faget end sine medstuderende, mærker hun også en frihed ved at være den eneste kvinde.

”Jeg kan føle mig fortvivlet over ikke at passe ind, men samtidig er der heller ikke en forkert måde at være på, fordi jeg jo er den eneste kvinde,” siger Laura Feline.

Laura Felines valg om at uddanne sig til tækker har ført til tanker om, hvordan uddannelsen påvirker hende. 

”Når man vælger en uddannelse, vælger man også en identitet, og jeg kan ikke vælge en identitet som mandlig håndværker,” siger Laura Feline.

At være den eneste kvinde giver ekstra opmærksomhed

Laura Feline oplever, at hun får meget opmærksomhed på uddannelsen, fordi hun er den eneste kvinde.

“Jeg kan ikke gå igennem spisesalen uden, at 20 blikke retter sig mod mig,” siger Laura Feline. 

Det er ikke kun på uddannelsen, hun mærker, mændene behandler hende anderledes. Hun oplever det også ude på arbejdspladsen.

“Jeg har oplevet, at mændene er mere hjælpsomme overfor mig, hvilket er vildt irriterende, fordi jeg godt selv kan,” siger Laura Feline. 

 
Foto: Trine Marie Olsen og Sofie Guldager

Foto: Trine Marie Olsen og Sofie Guldager

Foto: Trine Marie Olsen og Sofie Guldager

Foto: Trine Marie Olsen og Sofie Guldager

 

 Boss Ladies skaber rollemodeller for piger i folkeskolen  

Laura Feline har valgt at være en del af Boss Lades, fordi hun ville ønske, at hun havde mødt kvindelige rollemodeller i folkeskolen, som kunne have inspireret hende. 

“Der er mange piger, som ville have flair for faget, og det er ærgerligt at deres kompetencer ikke bliver brugt til det, de er gode til,” siger Laura Feline. 

Laura Feline ser det som en styrke, hvis der kom flere kvinder ind i faget, og det ville også betyde, at mændene vænnede sig til at skulle arbejde sammen med kvinder. 

“Jeg har ikke noget imod at skille mig ud og være et fænomen, men jeg kan forestille mig, at hvis man ikke kan lide at blive set på, kan det være ubehageligt at få så meget opmærksomhed,” siger Laura Feline. 

 
Foto: Trine Marie Olsen og Sofie Guldager

Foto: Trine Marie Olsen og Sofie Guldager

 
 

Vil du møde flere af vores ambassadører? Læs mere her


Nina Groes