Mød Kamilla A.


Allergi fik Kamilla til at blive elektriker

Kamilla Amstrup Jørgensen var i fuld gang med en frisøruddannelse, men var nødt til at stoppe halvvejs, fordi hun ikke kunne tåle de produkter, der blev brugt i salonen. Efter en omvej i Lagkagehuset begyndte Kamilla på elektriker-uddannelsen, som voksenlærling.

Mandagen efter, at Kamilla Amstrup Jørgensen var blevet student på Frederiksberg Gymnasium, begyndte hun på en fireårig uddannelse som frisør. Kamilla var halvvejs igennem uddannelsen, da hun måtte stoppe nærmest fra den ene dag til den anden. Hun kunne ikke længere tåle de produkter, salonen brugte. Kamilla var ramt af alvorlig allergi.

I dag er Kamilla Amstrup Jørgensen i gang med at uddanne sig til elektriker, men inden det kom så vidt, arbejdede hun i næsten fire år som teamleder i Lagkagehuset.

“Jeg valgte at blive frisør, fordi jeg på det tidspunkt syntes, og det synes jeg egentlig stadig, at det var interessant at komme ud og lave styling for blade og magasiner. Men nu er jeg faktisk meget glad for, at jeg fik allergi, for i dag kan jeg se, at det måske ikke lige var det fag, jeg passede bedst ind i” fortæller Kamilla.

Efter årene i Lagkagehuset skulle der ske noget andet, og i april 2015 begyndte Kamilla på grundforløbet som voksenlærling som elektriker.

“Jeg har altid syntes, at det teoretiske med fysikken er vældig interessant. Og det med at bruge hænderne og være fysisk aktiv, det har jeg altid godt kunnet lide. Men det tog mig nogle år at turde springe ud i det, fordi det jo er et mere mandsdomineret fag … Jeg tænkte meget over det med jargonen, om jeg kunne klare den og passe ind i det. Men jeg tænkte også, at jeg ikke ville finde ud af det, med mindre jeg gik i gang med uddannelsen. Så det gjorde jeg”, fortæller Kamilla.

Efter grundforløbet lykkedes det Kamilla Amstrup Jørgensen at få en praktikplads i el-installatørfirmaet Fisker El. Da hun blev ansat, var hun dels virksomhedens første kvindelige elektrikerlærling, men også firmaets første voksenlærling i de 35 år, Fisker El har eksisteret:

“Jeg var nervøs til at starte med, og det var lidt nervepirrende, men jeg syntes hurtigt, at det gik fint. Jeg tror, at de var lige så spændte på det. Jeg ved jo ikke, hvad de har haft af fordomme som ”kan hun nu finde ud af at løfte den der hammer og bruge den der borehammer”, men det har været sjovt. Jeg har lært meget, ligesom de efterhånden også har lært noget af mig. Svendene mener, at jeg er lidt mere detaljeorienteret. Så der er bestemt opgaver, de ser det som en fordel, at jeg løser. Det har været spændende. Nu er det bare hverdag, og jeg kunne ikke forestille mig at skulle tilbage til en frisørsalon og arbejde sammen med kun kvinder”, siger Kamilla.

Kamilla er ikke et sekund i tvivl om, at hendes vej ind i elektrikerfaget var den rigtige, og hun er glad for, at. hun med tiden blev moden til at mærke efter og ikke lade sig bremse af fordomme om arbejdsmiljø eller jargon:

"Sammenlignet med en frisørsalon bliver der talt på en anden måde og lavet nogle andre jokes, men det er bare sjovt. De får tilbage af samme skuffe, og sådan skal det være. Jeg er da heller ikke et sekund i tvivl om, at hvis det blev for meget, så ville de stoppe, når jeg bad dem om det. De respekterer mig lige så meget som alle de andre, der er på arbejdspladsen, smiler Kamilla og fortsætter:

“Jeg tænker, at det samme for mænd, der arbejder i en kvindedomineret verden. De springer ud i det alligevel. Eksempelvis mandlige sygeplejersker er der kommet en del flere af. Så vi skal lige tage det skridt, vi skal lige over den barriere. Så farligt er det ikke. Man skal ikke være skabt af noget specielt for at kunne, men man skal generelt ikke være bange for at lade folk vide, hvor ens grænser går - det gælder for alle brancher”.

Kamilla Amstrup Jørgensen i gang med at montere en el-tavle i en nyindrettet taglejlighed på Vesterbro i København. Foto: Klaus Sivebæk

Kamilla Amstrup Jørgensen i gang med at montere en el-tavle i en nyindrettet taglejlighed på Vesterbro i København. Foto: Klaus Sivebæk

Mønsterbryder

Kamilla Amstrup Jørgensen er den eneste fra sin gamle gymnasieklasse, som valgte at tage en håndværksuddannelse, og hun har det godt med at være mønsterbryder:

“Jeg siger ikke, at man ikke skal gå i gymnasiet inden og måske også lave nogle andre ting. Jeg har lært, hvad det vil sige at arbejde og have et arbejde at stå op til om morgenen. Det er jeg selv glad for, men jeg tror da sagtens, at man kan få det til at fungere uden problemer, hvis man går direkte fra folkeskolen og ind på en erhvervsuddannelse, siger Kamilla Amstrup Jørgensen

“Med en håndværksuddannelse er der mange muligheder. Du behøver ikke gå på en byggeplads altid. Du kan videreuddanne dig og få en masse stillinger, som man også kan få, hvis man tager en universitetsuddannelse. Du kan f.eks. blive el-ingeniør. Jeg mener, at det er bedre at tage håndværksuddannelsen først, og så læser du videre på DTU, i stedet for at du kun tager den på universitetet, for så har du også en idé om, hvad der foregår i praksis,” mener Kamilla.

 
 
Foto: Klaus Sivebæk

Foto: Klaus Sivebæk

Navn: Kamilla Amstrup Jørgensen

Alder: 31 år

Bor i: København

Uddannelse: Frisøruddannelsen fra 2009-2011. Elektriker-uddannelsen fra 2015-2019 med praktik i Fisker El, Rødovre


Info

Elektriker

På uddannelsen lærer du at reparere og installere store og små elektriske anlæg.

Du laver strøm til lys i nye bygninger eller reparerer og skifter ledninger og kontakter til strøm i ældre boliger.

Du lærer også at installere og vedligeholde computerstyrede elsystemer som f.eks. computernetværk, industrirobotter eller telefon- og alarmanlæg.

Som elektriker lærer du at rådgive folk om valget af elektriske løsninger. Du kan arbejde som ansat i offentlige og private virksomheder eller for en privat elinstallatør.

Kilde: Uddannelsesguiden, Undervisningsministeriet


Info

Voksenlærling

Hvis man er over 25 år er det muligt at komme i voksenlære.

Som voksenlærling gennemfører man en faguddannelse og får løn undervejs. Det er muligt at blive voksenlærling indenfor alle fag og branchetyper.

Har man relevante faglige kompetencer fra andre job er det som regel muligt at gennemgå uddannelsesforløbet på kortere tid.

Kilde: blivvoksenlaerling.dk


Mød flere af de kvindelige håndværkere

 
Nina Groes